Orange The World 2023

Friese gemeenten kleuren oranje: stop geweld tegen vrouwen
Wereldwijd wordt van 25 november tot en met 10 december aandacht gevraagd voor geweld tegen vrouwen. Dit gebeurt door middel van de campagne ‘Orange the World’. Kenmerkend voor de campagne zijn de gebouwen die in steden over de hele wereld oranje worden uitgelicht. Ook in Fryslân worden verschillende gebouwen oranje verlicht. 

De Friese Campagne

Vrijdag 25 november ging in Sneek bij de Waterpoort de Friese campagne van start. Wethouder Marianne Poelman opende. Een ervaringsdeskundige van Veilig Thuis deelde haar verhaal.

Orange the World
In Nederland krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. Gemiddeld wordt elke acht dagen in Nederland een vrouw vermoord door (ex)partnergeweld. Met de internationale campagne Orange the World wordt hier aandacht voor gevraagd. Oranje staat voor dageraad en zonsopgang: voor een hoopvolle, geweldloze toekomst voor meisjes en vrouwen. 

Iedereen kan helpen om geweld te voorkomen
Het thema dit jaar is: Veilig, overal en altijd​. Met dit thema willen we de bewustwording vergroten over het feit dat verschillende vormen van geweld niet alleen achter de voordeur en op straat, maar overal in de samenleving plaatsvindt. En vooral ook dat je op al die plekken #medestander kunt zijn. Jij kunt helpen, door niet weg te kijken als je iets ziet gebeuren tussen collega’s op je werk. Jij kunt helpen door ertussen te gaan staan als iemand geïntimideerd wordt in de trein. Jij kunt helpen door een steunend commentaar te posten als iemand wordt geïntimideerd op sociale media. Er zijn honderden manieren waarop je #medestander kunt zijn in je dagelijks leven.

Samen kunnen we geweld tegen vrouwen en meisjes de wereld uithelpen door voor ze op te komen. Door zelf geen geweld te gebruiken. Door ervaringsverhalen van vrouwen serieus te nemen. Door erover te praten het taboe op geweld te doorbreken. En mensen in je omgeving aan te spreken op grensoverschrijdend gedrag. 

Hulp vragen
Naar schatting vertelt slechts 40% van de vrouwen die te maken heeft gehad met geweld een bekende of een organisatie over wat er gebeurd is. Ze weten vaak niet waar ze terechtkunnen, ze schamen zich en zijn bang dat ze niet worden geloofd. 

Veilig Thuis
Veilig Thuis is het advies- en meldpunt in Fryslân waar je terecht kunt voor vragen over huiselijk geweld, partnergeweld, kinder- of ouderenmishandeling, een vechtscheiding of seksueel geweld. Ook als je twijfelt kun je hier 24/7 (anoniem) terecht. Veilig Thuis is er zowel voor omstanders als wanneer je zelf te maken hebt met huiselijk geweld. Veilig Thuis luistert naar je verhaal, je krijgt advies en samen kijken jullie wat je het beste verder helpt. 

Zo neem je contact op
Zit jij in een gewelddadige thuissituatie of ken je iemand in je omgeving die hiermee te maken heeft? En wil je hierover advies? Neem dan contact op met het Veilig Thuis Friesland. Je kunt 24/7 gratis (en anoniem) bellen met 0800-2000 of (anoniem) chatten via www.veiligthuisfriesland.nl op werkdagen van 9.00-17.00. Bij direct gevaar bel 112.