Internationale Vrouwendag 2024 Vrouwenfestival

ZONTA FESTIVAL OP VROUWENDAG

IN SCHEEPVAARTMUSEUM SNEEK ZEER GESLAAGD

Op 8 maart tijdens internationale vrouwendag organiseerde Zonta Friesland een festivalavond in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek. Hierbij stond het thema van 2024 ‘1 wereld, 1000 vrouwen’ centraal

Bezoekers staan geboeid te luisteren naar Welmoed van der Velde

Welmoed van der Velde, president van Zonta Friesland, nam de bezoekers in haar speech mee in een optreden van Herman van Veen, waarin hij danst en speelt: “Anne, de wereld is niet mooi, maar jij kan haar een beetje mooier kleuren.” Herman is geboren in 1945 en speelt in het aangehaalde stuk op zijn viool een Jiddisch lied. Terwijl hij dit speelt, dwarrelen er vanuit het plafond kranten omlaag. Op deze kranten staan berichten uit Gaza en Oekraïne. Over het podium bij Herman loopt op dat moment een stille stoet van vrouwen en kinderen, op de vlucht voor geweld.

En terwijl Herman verder zingt met een volgend lied: “Als ik kon toveren hielden alle mensen van elkaar en kwam alles voor elkaar,” vertelt Welmoed dat wij dan wel niet kunnen toveren, maar dat we de wereld wel een beetje mooier kunnen kleuren voor vrouwen en meisjes. En dat is waar Zonta voor staat!

Tijdens de festivalavond waren er verschillende stands waarop vrouwen hun eigen project en passie tentoonstelden. Zo bouwt Thirza https://www.mibarrio-misueno.com/ mee aan een huis voor moeders in Oeganda, zet Andrea een boksschool op voor meisjes in Colombia, creëert Rui https://ruijunluong.nl/ met haar kunst bewustzijn over onrechtvaardigheid en discriminatie en brengt Gülay de kracht van vrouwen in beeld met haar schilderijen.

Met haar stichting Care for Girls https://careforgirls.com/  strijdt Margreeth voor een betere toekomst voor meisjes in India en verzorgt Gertrude van de Wijnschuur in Heerenveen al vele jaren de wijnactie van Zonta. Tijdens de festivalavond konden bezoekers genieten van een heerlijke wijnproeverij.

De wijnactie is een jaarlijks terugkerende actie bij Zonta Friesland, waarvan de opbrengst wordt geschonken aan de stichting Care for Girls. Ook in het najaar van 2023 zijn er weer veel wijnen verkocht, te weten 1608 flessen. Tijdens de festivalavond werd een cheque van overhandigd aan Margreet. Hiermee kunnen Chandni en Pryanka in India respectievelijk hun opleiding Accountancy en Health Care volgen.